Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır? Maliyet Hesaplaması

Bina güçlendirme, yaşam ve çalışma alanlarımızın yapısal takviyeler ile depreme dayanıklı hale getirilmesi işlemidir. Bu yöntem ile, eski yapılarınızı kurtarıp, deprem güvenli yapılar haline getirmek mümkündür.

Bina güçlendirme, yaşam ve çalışma alanlarımızın yapısal takviyeler ile depreme dayanıklı hale getirilmesi işlemidir. Bu yöntem ile, eski yapılarınızı kurtarıp, deprem güvenli yapılar haline getirmek mümkündür. Bu yazımızda bina güçlendirme nasıl yapılır sorusuna cevap verecek ve en önemli konulardan biri olan bina güçlendirme maliyeti 2023 yılında ne kadar oldu anlatacağız.

Bina Güçlendirme Nedir?

Mevcut binanızın kullanım amacına (konut, iş yeri depo vb.) uygun şekilde kullanımı için yeterli yapı güvenliğine sahip olmaması durumunda binanın kolon, kiriş, perde vb. taşıyıcı sisteminin iyileştirilmesi ile güvenli ve konforla kullanılabilir hale getirilmesi çalışmasına bina güçlendirme denir.

Güncel fiyat bilgisi için hemen arayın: 90 (216) 599 06 62

Mühendislik hizmeti almayan her yapının güvenliği büyük bir soru işaretidir. İmar affından yararlanan vatandaşlarımıza tanınan deprem güçlendirme hakkı aslında sonradan verilen son derece hayati bir haktır. İmkanı olan ev sahiplerinin binaları için mutlaka mühendislik hizmeti alması ve gerektiği takdirde yapı güçlendirme yaptırması önemle tavsiye edilmektedir. Özellikle orta hasarlı bina güçlendirme, 1999 depremlerinden sonra hafif veya orta hasarlı olarak kayda geçirilmiş binalarınızda yeniden güvenle oturabilmeniz için yapmanız gereken işlerdendir.

10 Farklı Şekilde Bina Güçlendirme Nasıl Yapılır?

Her bina için bir tasarım ömrü vardır. Ancak, binanın kullanımı sırasında tasarımında öngörülmeyen çevresel etkiler (suya maruz kalması gibi) ya da tasarım yüklerinin üzerinde zorlanması (farklı amaçlarla kullanılması gibi) sonucunda binaların güvenliği tehlikeye girmektedir.

Yapı güçlendirmesi yapılabilmesi için, öncelikle mevcut binanın yeterli güvenliğe sahip olmadığının deprem mühendisliği alanında uzman mühendisler tarafından incelenmesi gereklidir. Bu işleme, bina performans testi ya da halk arasında bilindiği şekliyle deprem testi denilmektedir.

Bu işlemler yapıldıktan sonra, yapının ve zeminin durumuna göre farklı bina güçlendirme uygulaması teknikleri uygulanır:

  1. Betonarme Mantolama (Concrete Jacketing),
  2. Çelik Mantolama (Steel Jacketing),
  3. Sisteme Perde Duvar Ekleme,
  4. Döşemenin karbon fiber ile güçlendirilmesi,
  5. Kirişlerin Lamine ve karbon fiber ile güçlendirilmesi,
  6. Kolonların karbon elyaf ile sarılması,
  7. Yığma Duvarların FRCM ile güçlendirilmesi,
  8. Perdelerin lamine ve CFRP ile güçlendirilmesi,
  9. Yumuşak katların güçlendirilmesi
  10. Temellerin ankrajlar yardımı ile güçlendirilmesi.

Sizin için hazırlamış olduğumuz aşağıdaki videodan, konu hakkında teknik bilgi edinebilirsiniz.

Kolon Güçlendirme Nedir?

Kolon ve perdeler ana taşıyıcı elemanlardır. Deprem kuvvetlerini kolonlar ve perdeler taşır. Bina kolonu güçlendirme, betonarme mantolama veya karbon fiber bina güçlendirme şeklinde olabilir. Hangi yöntemin kullanılacağına, mevcut yapı incelendikten sonra yapılacak fiyat – performans değerlendirmesi ile karar verilir.

Kolon güçlendirme için hemen arayın: 90 (216) 599 06 62

Kiriş Güçlendirme Nedir?

Kirişler, döşemeleri taşıyan yatay elemanlardır ve kolonlara bağlanırlar. Bu elemanların taşıyıcı kapasitesi yetersizse, tıpkı kolon güçlendirme işleminde olduğu gibi önce analiz yapılır ve buna göre karbon fiber güçlendirme veya kiriş mantolama işlemleri uygulanarak kiriş güçlendirme yapılır.

Bina Güçlendirme Aşamaları

Apartman güçlendirme aşamaları üç kısımda incelenebilir:

  1. Apartman sakinlerinin ortak kararı ve deprem testi yapılarak fiyat – performans açısından uygun bir yapı güçlendirme projesi hazırlanması.
  2. Hazırlanan projenin, belediyenin yetkilendirdiği yapı denetim firmasının denetiminde titizlikle uygulanması.
  3. Güçlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, binanın tekrar oturuma hazır hale getirilmesi için gerekli tadilatların yapılması.

Bina güçlendirme maliyetinin en önemli kalemlerinden biri de, güçlendirmeden sonra yapılacak tadilattır. Biz ENOC Yapı olarak bu aşamada da sizleri yalnız bırakmayıp, isteklerinize göre üst düzey işçilik ile dairelerinizi oturuma hazır hale getiriyoruz.

Bina Güçlendirmede Ev Boşaltılır Mı?

Evet, yapı güçlendirme esnasında çoğu zaman binanın boşaltılması gerekir. Bunun nedeni, yapıda gerçekleştirilecek onarım ve güçlendirmenin, binada yaşayanlar için risk teşkil edebilecek olmasıdır. Örneğin, temelde yapılacak güçlendirmeler sırasında binanın boşaltılması önerilir.

Binanınızı boşaltmanız gerekir mi, detaylı bilgi için: 90 (216) 599 06 62

Ancak güçlendirmenin her aşamasında olduğu gibi, burada da hazırlanan proje ve mühendislerin vereceği karar ile, apartman sakinleri yaşamlarını sürdürmeye devam edebilir. Burada belirleyici olan ana faktör, yapılacak güçlendirme işinin niteliğidir.

Bina Güçlendirme Ne Kadar Sürer?

Ortalama olarak, 5 katlı ve 10 daireli bir binanın güçlendirme işlemi, belediye güçlendirme projesini onayladıktan sonra 4 ay içinde tamamlanır.

Bina Güçlendirme Fiyatları 2023

Bina güçlendirme maliyeti ve uygulama süresi de bu işe girişmeden önce bilmek istediğiniz önemli sorulardandır.

Yapı güçlendirme maliyeti ise, binanın yaşına, mevcut durumuna ve önceki depremlerde aldığı hasara göre değişmektedir. Fikir vermesi açısından, 2023 güncel daire maliyetlerinin %20 – %40 aralığı olarak düşünülebilir. Kabaca, 100 metrekarelik bir daire için ortalama 300.000 TL şeklinde olmaktadır.

Net ve güncel fiyat bilgisi için hemen arayın: 90 (216) 599 06 62

Kesin maliyet için konusunda uzman mühendislerimiz ile görüşmeli ve binanızı görmeden fiyat veren güçlendirme firmalarından uzak durmalısınız. Yapı güçlendirme ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki iletişim formundan bize ulaşabilirsiniz:

 

ÖncekiDeprem Gerçeği ve Beklenen İstanbul Depremi
SonrakiDepremde Yeni Binalar Çöker Mi?
Yorum Yazın